Spoštovani

obiskovalke in obiskovalci naše spletne strani.

Spletno stran smo naredili oboleli in naši svojci z namenom, da pomagamo našim članom in ostalim obiskovalcem in da osveščamo javnost z informacijami o Kronični cerebrospinalni venski insuficienci (CCSVI) in Multipli sklerozi (MS).

O obeh boleznih se veliko govori, o MS je bilo prvič govora leta 1835, o CCSVI leta 1863 in tudi o povezavi med njima. Pandorjevo skrinjico je pred nekaj leti zopet odprl italijanski žilni kirurg dr. Paolo Zamboni.

V Sloveniji pa so jo odprli trije priznani zdravniki, prof. dr. Metka Zorc, prof. dr. Miro Denišlič in asist. dr. Zoran Miloševič, ki so se izpostavili v prid nam bolnikom in si s to gesto nakopali veliko nevšečnosti v krogu svojih kolegov.

Ni na nas, da bomo ugibali ali trdili o povezavi med tema dvema boleznima, to prepuščamo stroki in strokovnjakom.

Mi lahko povemo samo dejstva in naše izkušnje z eno ali drugo boleznijo, ki nas počasi, a vztrajno potiskata v invalidnost in nam jemljeta vrednote življenja.

Pričevanje tistih, ki so bili na posegu, pa je podobno različno kot so prsti na roki, nekateri pretiravajo o svojih izboljšavah, nekateri jih celo zanikajo, nekaj pa nas je, ki povemo realno sliko, ki pa je vseeno spodbudna, saj nam je po posegu izginilo kar nekaj težav, ki smo jih imeli pred tem in nam ponovno omogočilo, da upamo in se borimo naprej za svoje zdravje.

Kdor pričakuje od posega, da bo takoj poletel ali postal vrhunski športnik, je bolje, da na poseg ne gre. Kdor pa bo zadovoljen z "malenkosti" kot so: da se mu napredovanje MS zaustavi, da ni utrujenosti, krčev, da se lažje postavi na noge, da ima izboljšan vid …….., temu pa svetujemo, da se odloči za poseg. Po posegu pa je od vsakega posameznika odvisno kako in koliko bo to dano priložnost izkoristil, kajti že oslabelih mišic brez fizioterapije in gibanja tudi poseg ne more ojačati.

Razvija pa se tako sama angioplastika, kot vse vedenje o MS in CCSVI-ju. Prof. Zamboni nam ni dal samo CCSVI-ja, ampak nam je na široko odprl vrata raziskovanja o teh boleznih.

Za vsakega se bo verjetno našlo nekaj in tudi, če obstaja samo 1% možnosti, da bo to nekomu pomagalo, je potrebno izkoristiti. Kaj pa, če boš ravno ti ali pa jaz v tem procentu? To je začetek naše skupne poti.

Do sedaj, neuradno zbrani podatki študij iz celega sveta, kjer dilatirajo zamašene vene obolelim z MS, poročajo o 70 - 80%  večjih ali manjših izboljšanjih stanja, zlasti pa kvalitete življenja.